Voorbije activiteiten

Opening Kunstlicht2010
za 11 dec 2010

Vrijdagavond 10 december werd Kunstlicht 2010 met veel muzikale power geopend. Het magische moment van het aansteken van de lichten deed ons allen huiveren. Het effect is prachtig. Ons mooie De Coninckplein poëtisch verlicht door 41 kunstballonnen. Je kunt het nog tot 9 januari komen bekijken

Teamevent Transmare
do 9 dec 2010

De beste scheeplui staan aan wal. Bij Transmare werken allemaal superchefs hoewel ze zich daar in het dagelijkse leven nauwelijk mee bezig houden druk als ze zijn met de handel over de hele wereld. De Tom Yang Gung kwam superieur uit de pan, de Vietnamese lenterolletjes waren op hun top; zo strak gerold en delicieus gevuld, de Paneang curry smaakte geweldig en de pudding van Zwarte kleefrijst gearomatiseerd met Pandan, geserveerd in een bananenblad met Indiase mango overtrof alle verwachtingen.

Teambuilding Sophie
wo 8 dec 2010

Als je de prachtig geklede dames van "Sophie BVBA"  (Camper, Marleen Dekkers....)ziet binnenkomen denk je dat er van koken weinig in huis kan komen maar niets is minder waar. De resultaten waren prachtig en alle Arabische mezze schotels leeg!

Procter & Gamble team event
do 25 nov 2010

We forgot to translate the recipes into English so this very international team of Procter & Gamble improved their Dutch by doing a cookingclass therefore the evening was very fulfilling. The team cooked wonderfully despite the confusing language.

MoMu maakt Wereldtapas
ma 8 nov 2010

Het team van MoMu, het Antwerpse modemuseum, kwam de spirit aanscherpen tijdens een wandeling en kookworkshop "wereldtapas". Lenterolletjes draaien is toch een heel andere discipline dan een hoedententoonstelling in elkaar zetten maar uiteindelijk lukte het wonderwel.

Kinderworkshop Jeugddienst Hoboken
vr 5 nov 2010

De begeleiders van de Hobokense jeugddienst waren als eens bij Food For Foodies geweest voor een geslaagde kookworkshop. Nu was het de beurt aan de kinderen. Ze hebben niet alleen goed gekookt; ze hebben bovendien bijzonder goed gegeten. De zogenaamde pizzawrap was een topper. De salade op een stokje ging vlotjes binnen. De Aziatische hotdogs waren bijna nét zo lekker als de pizzawrap, ze gingen allemaal schoon op en de kinderen hadden er héél véél gemaakt. Sushi van banaan in een pannekoekje met nutella en kokosrijstpap bleek  nét iets te exotisch te zijn. Hier moeten we aan sleutelen.

Gene Bervoets & Christer Elving & Hét broodje Martino
zo 31 okt 2010

De legende wil dat hét broodjes Martino geboren is op het De Coninckplein, en wel bij broodjeszaak De Quick. Er zijn namelijk mensen die beweren dat het broodjes Martino in Gent werd geboren...de fantasten! Voor cult 2060 besloten Gene Bervoets en Christer Elving nog eens een heus broodje Martino te maken...op Gene's wijze, met preparé, ei, tomaat, pikante saus, kappertjes en augurk. En op Christer's wijze, met rauwe tonijn, pikante saus, tomaat, ei, kappertjes en augurk. En zo werd bij Food For foodies de Tonino geboren. Een superlekker broodje!

Kind & Gezin kookt Marokkaanse Tajine
vr 29 okt 2010

De dames van Kind & Gezin Halle wilden het fijne weten van de tajine. Dus maakten we er 3. Tajine met lam en pruimen, tajine met groenten en vis én tajine met kip. Dat leek best veel eten zo in het begin maar de schalen raakten zonder problemen leeg.

Acerta - Zuid-Amerikaanse kookworkshop
vr 29 okt 2010

Het team van Acerta koos voor Zuid-Amerika; een verrassende keuze want weinig gevraagd. Ondanks dat ze allemaal keukenklunzen dachten te zijn lukte de maaltijd wonderwel met een uitstekende maïssoep, een avocado en kipsalade met zelf geklopte en goed afsmakende mayonaise, filet pur met yoghurtsaus en geroosterde aardappelen, zoet en gewoon, en een dessert van zoete avocado met mascarpone

Teamevent Dela
do 28 okt 2010

Het team van Dela Antwerpen koos voor Ottomaans. Een bijzonder goede keuze want ze waren met veel en konden zo lekker veel gerechtjes maken. De dolma's waren super, evenals de gevulde aubergines met een ietwat té pikante saus, de kisir, de groentenschotel met kakifruit en het romige rijstdesert met siroop van hibiscus

Teamevent Politie Ekeren
do 28 okt 2010

Hopelijk was er in Ekeren niet al te veel aan de hand deze donderdag want het volledige team zat bij ons voor een algemeen exotische wandeling en maaltijd. Bij de Afrikaan kwamen we zelfs nog hun kuisvrouw tegen, op een poster ter aankondiging van een Afrikaans feest!

Teamevent Infrabel
wo 20 okt 2010

Infrabel kwam met een frans- en nederlandstalig team. Gelukkig bestaat er in de keuken geen spraakverwarring. Het Arabische buffet dat de groep maakte was er één om in te lijsten.

Teamevent Axa
wo 20 okt 2010

Het team van AXA begon met een soepje om pas daarna op wandeling te vertrekken. Maar ook met een niet helemaal lege maag maakt een culinaire wandeling super hongerig. AXA stortte zich met bijzonder veel animo op de potten & pannen. De maaltijd was dan ook af!

Teamevent Politie Antwerpen - Ottomaans
wo 6 okt 2010

Het recherche team van de politie Antwerpen bestaat uit uimuntende koks.
Walnotentarator, een soepje van prei, yoghurt en munt, köfte van lamsgehakt, een groenteschotel met courgette, aubergine, tomaat, paprika en nectarines en een kruidige orientaalse rijstpudding. En dit alles in 1000 seconden.

Teamevent Politie Antwerpen - Aziatisch
di 5 okt 2010

Het politieteam onthaal van de dienst "centrum" in Antwerpen zag de bereiding van kwal, hetgeen we onderweg tegenkwamen, niet onmiddellijk zitten. Dus hebben zij zowel Vietnamese lenterolletjes als Chinese loempiaatjes gemaakt. Met als hoodfschotel kip met zwarte bonen die bijzonder goed gelukt was. Voor het dessert zijn er Indonesische kokosmuffins gebakken, daar kan geen cupcake tegenop.

Joodse Wandeling & Workshop
zo 26 sep 2010

Omdat het joodse feesten zijn ondervond Marina Marriën weinig hinder bij het maken van foto's. iedereen was buitengewoon vrolijk. Kasha, dat typisch Joods-Europees graantje dat wij als boekweit kennen  viel niet bij iedereen in de smaak, gelukkig deden de falafal, tahinasaus, salsa en appel-pastinaaksoep dat wel.

SD Worx - De smaken van de Maghreb
vr 24 sep 2010

Het marketing team van SD Worx kwam in een volledige bezetting. Na de wandeling, die in stromende regen verliep, mochten zij hun natte schoenen uitdoen en kregen zij marokkaanse muiltjes aan. Nog nooit verliep een kookworkshop bij Food For Foodies zo huiselijk

Briwat
Zoete pasteitjes van kip en amandelen

1 kip, 1 Spaanse ui, 1 bussel bladpeterselie, koffielepel kaneel, koffielepel zwarte peper, 5 cm fijngewreven gember, enkele draadjes saffraan, 100 g witte amandelen, 8 vellen filodeeg, 4 eetl suiker, 3 eieren, peper, zout. Poedersuiker en kaneel voor de garnering.

• Snipper de ui en bak glazig in olijfolie. Doe er de delen kip bij en bak rondom aan. Voeg gember, saffraan, peper en kaneel toe en blus met bouillon. Laat de kip in 45 minuten gaar worden.
• Neem de kip uit de pan, ontvel ze en trek het vlees in stukjes. Meng met gehakte peterselie.
• Bak de amandelen bruin in arachideolie
• Neem het filodeeg uit de verpakking en snij door het plastic heen in repen van plusminus 10 cm. Werk steeds met 1 pakketje tegelijk opdat de boel niet uitdroogt. Strek de reep filobladeren uit, halveer, bestrijk met gesmolten boter en leg dan steeds rechts onderaan een beetje van de vulling. Vouw, met 2 velletjes filo tegelijk, op in een driehoek.
• Bak af in de oven op 200°c totdat de briwats goudbruin zijn. Neem uit de oven, laat even bekomen, stort op een bord, bestrooi met poedersuiker.  

Hommos bil tahina
Voor 4 personen
150 g gedroogde kikkererwten (of 300 g uit blik), 1 dl tahina (sesampasta), 3 tenen look
sap van 1 citroen, 5 eetl olijfolie plus 1 eetl voor decoratie, 1 koffiel. komijn, ½ koffiel zout
Voor de garnering
Fijn gehakte peterselie, paar gekookte kikkererwten, Cayennepeper

• Week de kikkererwten een nacht van tevoren, kook ze in 2 uur gaar in ruim gezouten water, giet ze af en laat ze afkoelen.
• Meng al de ingrediënten voor de hommos in de blender of keukenmachine en mix tot een gladde massa. Proef of er zout genoeg in zit.
• Doe de hommos over in een decoratieve schaal en garneer met kikkererwten, peterselie en cayennepeper. Trek er een streep in met de achterkant van een lepel en laat er een lijntje olijfolie door lopen.
Walnotentarator

250 g walnoten, 3 tenen knoflook, zout, sap van 1 citroen, 3 eetl wijnazijn, 1 eetl honing, 4 eidooiers, 100 ml lauw water, peper

• Maal de noten in de keukenrobot. Wrijf de knoflook fijn in de vijzel met een koffielepel zout en doe, samen met azijn, citroensap, honingen eidooiers in de machine. Schenk er, al terwijl de machine draait, langzaam aan de helft van de olie bij. Doe er dan het water bij en vervolgens opnieuw olie. Breng op smaak met peper.

Fetadip

250 g niet te vette feta, 1 groene Turkse paprika, 2 groene Turkse pepers, sap van 1 citroen, 4 eetl olijfolie, eetl pul biber, peper, peterselie
Groente om te dippen zoals rettich en wortel

• Doe de paprika en pepers onder de grill totdat ze zwart zien. Leg ze even onder plasticfolie en pel ze. Verwijder pitjes.
• Doe feta, paprika, peper, olijfolie en citroensap in de foodprocessor en meng. Breng op smaak met pul biber en gehakte peterselie
• Doe over in een mooie kom, zet dat op een bord en omgeef met mooi gesneden rauwe groenten.

Kisir
Bulgursalade
Voor 4

175 g bulgur, 4 eetl olijfolie, 2 dl granaatappelsiroop, koffielepel suiker, citroensap
2 eetl paprikapuree, 1 rode ui, koffielepel rode pepervlokken, 1 bosje munt, 1 bosje peterselie, zout

• Was de bulgur. Breng plusminus 200 ml water aan de kook en giet over de bulgur. Dek af en laat de bulgur wellen.
• Doe olie, paprikapuree, suiker, zout, chilivlokken en granaatappelsiroop door de bulgur en meng luchtig.
• Snipper de ui . Hak de kruiden en meng door de salade. Breng op smaak; Deze salade moet fris zuur en pikant smaken, voeg indien nodig extra citroen en peper toe.

Synia samak ahmar bil besbas
Rouget met venkel

1 kg rouget of rode mul, of een andere seizoensvis, 500 g venkel, 500 g vastkokende aardappelen,1/2 koffiel gemalen venkelzaad, 200 ml bouillon, sap van ½ citroen
paar takjes dille, 2 tenen knoflook, 1ui, olijfolie, peper & zout

• Wrijf het knoflook fijn met zout in de vijzel. Voeg peper en komijn toe en wrijf mee tot een papje. Bestrijk de vis hiermee.
• Snij de ui in halve maantjes evenals de venkel. Doe in een ingevette ovenschotel en bak in de oven zonder te verkleuren.
• Schil de aardappelen, snij in plakjes en stoom beetgaar.
• Doe de aardappel bij de venkel en ui, schep om, leg de vis erbovenop en overgiet met bouillon en citroensap.
• Plaats de schotel opnieuw in de oven en bak af in 20 min. Werk af met groene kruiden en olijfolie
Linzen met gemarineerd lamsvlees


Voor 4 personen

250 g groene of bruine linzen, 3-4 el olijfolie, 1 ui, 1 chilipepers, zout, 2 tenen knoflook, 1 groene paprika, 4 tomaten zonder vel, koffielepel komijn, snuf suiker, peper en zout, 200 g gemarineerd lamsvlees, scheut azijn, bosje peterselie

• Was de linzen.
• Snipper de uien zet aan in wat olijfolie. Doe er de linzen bij en vul af met voldoende water zodat de linzen ruim onder staan. Kook gaar onder deksel gaar in plusminus 20 minuten.
• Hak het knoflook, snij de paprika en pepers in kleine blokjes en zet aan in olijfolie. Blus, als de paprika zacht is met een scheutje azijn, doe er de tomaten bij en breng op smaak met komijn, peper, zout en een snufje suiker. Meng er de linzen door, gebruik zoveel kookvocht van de linzen als nodig is om de schotel een mooi smeuïg karakter te geven.
• Bak het vlees mooi bruin in wat olijfolie.
• Doe de linzen over in een serveerschaal en verdeel er het lamsvlees over. Garneer met gehakte peterselie

Arabische groenteschotel
1 aubergine, 1 courgette, 4 tomaten, 2 nectarines, 1 paprika, peper en zout, boter, bosje koriander

• Snij de aubergine in blokken en doe in een zeef. Bestrooi met zout en zet even weg.
• Snij de courgette in dikke korte repen. Snij de tomaten en nectarines in partjes en de paprika in reepjes.
• Vet een ovenschotel ruim in met boter en doe er de afgespoelde blokjes aubergine, courgette en paprika in. Bak in de voorverwarmde oven op 200°c gedurende 20 minuten. Doe er na die 20 minuten de tomaten en necatrines bij en bak opnieuw 20 minuten. Schep goed door elkaar en leg op een mooi bord. Bestrooi met gehakte koriander.

Arabische rijstpudding
Voor 8
1 liter melk, 125 g rijst, 125 g suiker, vanillestokje, kaneelstokje, 4 peulen groene kardemom, eetlepel hibiscussiroop, rozenwater

• Was de rijst en laat ze 10 minuten weken in koud water. Giet af en wrijf fijn in de vijzel.
• Breng al roerend de melk aan de kook, samen met de geplette kardemom, kaneel en het opengesneden vanillestoke.
• Doe er de rijst bij en laat al roerend zachtjes doorkoken totdat de pudding bindt en de rijst gaar is.
• Neem het vanillestokje uit de pudding, schraap het merg eruit en doe het merg terug bij de pudding. Doe de suiker bij de pudding en laat al roerend wegsmelten. Neem het kaneelstokje en de kardemom uit de pudding en giet de pudding in kleine bekertjes.
• Garneer met enkele druppels met rozenwater geparfumeerde hibiscussiroop

Dienstencentrum Hoboken - Ottomaanse kookworkshop
di 21 sep 2010

Dienstencentrum Hoboken koos voor de Ottomaanse keuken. Dat is eigenlijk de Turkse keuken maar in een veel ruimere zin want we gebruiken gerechten uit het hele, vroegere ottomaanse rijk, in een modern jasje uiteraard

Walnotentarator

250 g walnoten, 3 tenen knoflook, zout, sap van 1 citroen, 3 eetl wijnazijn, 1 eetl honing, 4eidooiers, 100 ml lauw water, peper

• Maal de noten in de keukenrobot. Wrijf de knoflook fijn in de vijzel met een koffielepel zout en doe, samen met azijn, citroensap, honingen eidooiers in de machine. Schenk er, al terwijl de machine draait, langzaam aan de helft van de olie bij. Doe er dan het water bij en vervolgens opnieuw olie. Breng op smaak met peper.



Yoghurt –preisoep met munt

Voor 4
50 g boter, olijfolie, 4 preien, 1 koffielepeltje pul biber, bosje munt, 1 ei, ½ eetl bloem, 350 g Griekse yoghurt, 500 ml water, zout en peper

• Begin met het konfijten van de prei. Snipper de prei en zet aan in een mengsel van boter en olijfolie. Voeg, als de prei is geslonken, pul biber toe en laat op een laag vuurtje 20 minuten garen.
• Klop, in een grote kom, ei en bloem tot een papje. Roer er de yoghurt door en vervolgens water of bouillon. Giet dit over de prei en warm de soep op zonder dat ze ooit mag koken.
• Breng op smaak met zout en peper. Voeg vlak voor serveren fijngesneden munt toe en eventueel hazelnootboter.

Batava salati
Salade met zoete aardappel
Voor 4

2 zoete aardappelen, 4 eetl olijfolie, 2 dl granaatappelsiroop, koffielepel suiker, citroensap
2 eetl paprikapuree, 2 rode uien, koffielepel pul biber, 1 bosje munt, 1 bosje peterselie
zout

• Schil de aardappelen, snij in blokjes en stoom gaar in de stoomoven. Laat afkoelen.
• Snipper de uien en zet aan in de olie. Voeg paprikapuree, zout, suiker en pul biber toe en bak even mee. Blus met granaatappelsiroop en voeg evt ook nog wat citroensap toe. Laat wat afkoelen en meng door de aardappelen. Schik op een mooie schaal.
• Snipper de peterselie en de munt en strooi over de salade

Iskender Kebab
500 g lamsvlees van de schouder, 1 citroen, koffielepel tijm, olijfolie, zout en peper
Voor de tomatensaus: 4 tomaten, 1 ui, 2 teentjes knoflook, bosje peterselie, snufje suiker, zout en peper
Voor de botersaus: eetlepel boter, snuif cayennepeper, snuif paprikapoeder
Yoghurtsaus; halve liter yoghurt, 3 tenen knoflook, in de vijzel fijngewreven, zout, takje dille
½ Turks brood

• Snij het vlees in blokjes en marineer enkele uren in het sap van 1 citroen, zoveel olijfolie opdat al het vlees bedekt is en tijm
• Maak de tomatensaus door de uien te snipperen en te bakken tot ze zacht zijn. Voeg fijngewreven knoflook, in stukjes gesneden tomaat, gesnipperde peterselie, suiker en zout toe en laat pruttelen. Mix.
• Meng voor de yoghurt saus alle ingrediënten
• Smelt voor de botersaus (geklaarde) boter en roer er paprikapoeder en roer egaal
• Snij het brood in blokjes. Rooster het met wat knoflook in de oven
• Neem het vlees uit de marinade en bak het in een pan op hoog vuur, laat eventueel vrijkomend vocht weglopen en voeg dat later weer toe indien het bakken te hard gaat.
• Leg het brood op een schaal, bedek het met vlees, vervolgens met tomatensaus, dan wat yoghurtsaus en werk af met de oranje boter.

Turkse groenteschotel
1 aubergine, 1 courgette, 4 tomaten, 2 nectarines, 1 paprika, peper en zout, boter, 2 eetlepels pijnboompitten, bosje koriander

• Schil de aubergine zebragewijs, dus steeds een reepje wel en een reepje niet. Snij in blokjes en doe in een zeef. Bestrooi met zout en zet even weg.
• Schil ook de courgette in zebrastrepen en snij in blokjes. Snij de tomaten en nectarines in partjes en de paprika in blokjes.
• Vet een ovenschotel ruim in met boter en doe er de afgespoelde blokjes aubergine, courgette en paprika in. Bak in de voorverwarmde oven op 200°c gedurende 20 minuten. Doe er na die 20 minuten de tomaten en necatrines bij en bak opnieuw 20 minuten.
• Schep goed door elkaar en leg op een mooi bord. Bestrooi met geroosterde pijnboompitten en wat gehakte koriander. Lekker met wat gebakken lamsvlees, gemarineerd in wat citroensap met olijfolie en bestrooid met karwijzaad en sumac

Baklava
gebak van filodeeg
recept uit Turkije


175 g boter
1 dl arachideolie
450 g filodeeg
450 g noten, fijngehakt
kaneel
450 g suiker
rozenwater

• Verwarm de oven voor op 160°c. Laat de boter smelten in een pannetje en voeg olie toe.
• Neem de helft van de vellen filodeeg. Bestrijk de ovenschaal met boter/olie, leg er een vel deeg op, bestrijk met boter/olie, leg er een vel deeg op enzovoort, totdat de helft van de filodeegvellen zijn opgebruikt. Snij de hoeken en overhangende vellen bij;
• Beleg met de gemalen noten en bestrooi met kaneel en een klein beetje suiker.
• Doe er weer vellen filodeeg op, op dezelfde manier als de eerste laag. Snij de baklava in ruitvorm en bak af in de oven.
• Maak ondertussen de siroop door de suiker op te lossen in krap 3 dl water. Voeg rozenwater toe en laat even indikken. Laat afkoelen
• Neem de baklava uit de oven, overgiet met de siroop en laat nog even rusten in de uitgeschakelde oven.

Teamevent OCMW Lint
za 18 sep 2010

Het team van OCMW Lint is gewend de handen uit de mouwen te steken. In de Turkse keuken kwam dat goed van pas want die bestaat uit veel, kleine, gerechtjes.

Teamevent Ernst&Young Wereldtapas
do 16 sep 2010

Een kookworkshop is ideaal om na internationale vergaderingen in binnen- en buitenland het hoofd even op heel wat anders te zetten. Op hoe een vreemde inductieplaat van Gaggenau met losse magneet werkt bijvoorbeeld.
De tapas die werden gemaakt lukten meer dan uitstekend.

Appel en pastinaaksoep
Voor 7
250 g pastinaak, 150 g appel, 150 g selder, 1 ui, 2 teentjes knoflook, 700 ml kippenbouillon, enkele takjes salie, 50 ml Shao Hsing, zout en peper, plantaardige olie

• Snij de uien, pastinaak, selder en appels klein. Verhit olie in de pan en bak de groenten, met de kruiden, tot ze zacht zijn. Overgiet met bouillon en laat nog even doorkoken. Pureer, zeef en breng op smaak met Shao Hsing, zout en peper. Serveer in espressokommetjes

Mosselen met citroengras en kaffirlimoen
Voor 7
1 kg mosselen, 2 stengels limoengras, 3 blaadjes kaffir limoen, handvol blad van selder, ½ ui in maantjes, koffiel rode peper

• Maal de peper in de vijzel,
• Halveer de stengels citroengras.
• Was de mosselen, check ze één voor één of ze gesloten zijn en doe ze in een gesloten recipiënt van de stoomoven. Doe er limoenblad, citroengras, ui, selderblad en rode peper bij en stoom ze op120°c met 100% stoom totdat ze allemaal open staan

Tempura van roodbaars
Voor 7
1 stuk roodbaarsfilet, 100 g bloem, 1 ei, ijskoud water, zout, panko
Voor de saus: 100 ml sojasaus, koffiel mirin, opgevangen tomatensaus (zie gucamole) stukje gember
Voor de garnering, roze gari (ingelegde gember)

• Maak de saus door de gember zeer fijn te snijden en te mengen met sojasaus, tomatensap, mirin en gember
• Snij de vis in reepjes
• Klop de bloem met het ei los, gebruik hiervoor geen garde maar eetstokjes. Voeg zout toe en zoveel koud water tot een pannenkoekachtig beslag hebt met klontjes.
• Haal de vis door het beslag en vervolgens door de panko en frituur in de wok. Serveer op een bordje met een kommetje saus en wat gari

Guacamole met wasabi
Voor 7
2 rijpe avocado’s, beetje citroensap, enkele takjes koriander, koffielepel fijngewreven korianderzaad, koffielepel fijngewreven komijnzaad, zout, peper, 1 tomaat, stuk brood, olijfolie en z’atar

• Dompel de tomaat in kokend water, spoel koud, pel ze en snij in 4. Vang het sap en de pitjes op in een zeefje en snij het vruchtvlees in blokjes
• Hak de koriander fijn.
• Pureer de avocado’s met een vork en voeg citroensap en zout toe. Breng op smaak met de specerijen en meng er de tomatenblokjes onder.
• Snij het brood in dunne plakjes, bestrijk met olijfolie en z’atar en schuif even onder de grill
• Doe de guacamole in een kom, zet dat op een groot bord en schik er de broodjes omheen.

Sate Tempeh

Voor 7
250 g tempeh, 2 eetl goela djawa (palmsuiker), 2 eetl rode currypasta, 2 eetl pindakaas, plusminus 100 ml kokosmelk, 1 ui, 1 teen knoflook, stukje galanga, stukje gember, halve koffiel assam (tamarinde), zout

• Snij de tempeh in blokjes en bak ze knapperig bruin in een goede laag arachideolie in de wok. Laat uitlekken op papier
• Snipper de ui, knoflook, gember en galanga en bak aan in een beetje arachide olie. Bak de currypasta mee en blus met kokosmelk. Voeg pindakaas, assam en zout toe en breng op smaak met palmsuiker.
• Rijg de tempeh op stokjes en zet ze rechtop in een bekertje. Giet er de hete saus bij
• Serveer met een bolletje rijst , kroepoek en gemengde, salade van gestoomde groente

Tajine van gestoofde varkenswangetjes in bier met zoete pruimen
Voor 7
500 g varkenswang van het Berkshire varken, 1 ui, 1 boterraap, 1 flesje bier, laurierblad, kruidnagel, koffielepel komijn, zout en peper, bloem (zoete pruimen, pruimen weken en opkoken met kaneel en honing)

• Bestrooi  het vlees met zout en peper en wentel door de bloem. Snipper de ui. Schil de boterraap en snij in blokjes.
• Bak de ui lichtbruin in olie. Voeg de varkenswangetjes toe en bak rondom bruin. Doe de boterraap erbij, schep even om en blus met bier. Voeg kruidnagel, laurier, fijngewreven komijn zout en peper toe en laat zachtjes stoven tot botergaar  Serveer in een kommetje met zoete pruimen en brood.

Zwarte kleefrijstpudding met mango

Voor 7
100 g zwarte kleefrijst, gewassen en minimaal 8 uur geweekt. 100 ml kokosmelk, 60 g suiker, 1 mango

• Spoel de rijst af en zet op met 600 ml koud water. Breng aan de kook, roer de rijst los en zet heel laag. Laat in 20 tot 30 minuten gaar worden.
• Verwarm de kokosmelk, los er de suiker in op en roer er de rijst door. Laat door en door warm worden en schep over in glazen schaaltjes. Garneer naar wens en geef er lepels mangoblokjes bij.

Dimsum, Wonton en Dumpling
za 11 sep 2010

Vandaag is het de 2e keer dat onze favoriete Chinese chef, Lu Ming Yuen, van restaurant "The Best" in de Van Wezenbekestraat naar Food For Foodies komt. Dit keer heeft hij niet zijn Engelssprekende broer. Omdat mijn Chinees er nog niet erg op voorruit wil gaan heeft Yuen zijn zoon Kelvin meegenomen. Kelvin spreekt naast Chinees, ook Engels, Frans en Nederlands dus hij kon zich voor iedereen begrijpbaar maken.
iedereen was het erover eens: Dim sum maken is veel werk maar het resultaat mag er dan ook zijn.
Trouwens, weet je dat in China dimsum absoluut geen aperitiefhapje is? Je eet het tegen 11 uur 's ochtends, tijdens je "koffie"pauze.

De recepten:

leeuwenmanen
Voor 4
300 g gepelde scampi, 10 g bamboe streepjes, 100 g gepureerde inktvis 2 eiwitten, zout, , eetl ve tsin (mono sodiumglutamaat) of een snufje suiker, 20 velletjes loempiadeeg

• Snij de loempiavelletjes in hele dunne reepjes en laat lukraak op een bord dwarrelen.
• Kneed 200 g scampi samen met de bamboe, inktvis, eiwitten en  zout tot een pakkende massa. Gebruik hiervoor een deegmachine (geen keukenrobot) Hak de overige scampi in kleinere stukjes en meng handmatig door de vulling. Vorm balletjes van het mengsel en rol door de loempiasliertjes. De kunst is nu de arachide olie in je wok op de juiste temperatuur te krijgen van ongeveer 170°c zodanig dat je dimsum zich spreiden zoals de manen van een leeuw die in de wind staat.


Witte dimsum om te stomen
Het deeg
400 g tarwezetmeel (te koop in Asia Food, vraag naar  “wheatstarch”), 200 g maïzena (de originele)Een beetje kokend water.
• Meng de 2 zetmelen in een inox kom met platte bodem. Doe de bloem aan één kant van je kom en giet een kop kokend water in de andere helft. Meng met een houten stamper het water door de bloem. Wellicht is meer water nodig, je moet een gemengd geheel krijgen dat niet droog maar zeker ook niet nat aanvoelt. Is je deeg gemengd laat het dan even rusten op de plank, met de kom er bovenop.
• Kneed door na 5 minuten.  Vorm balletjes van het soepele, plooibare deeg en gebruik een plat Chinees hakmes om het balletje plat te wrijven tot een ronde schijf. Doe in een ronde schijf een beetje van de vulling zoals hier boven beschreven en plooi toe in

Wonton in bouillon
Voor 4
20 vierkante wontonvelletjes, 250 g filet American, 2 waterkastanjes, 1 spriet lemongrass, 4 takjes koriander, 1 ½ koffiel aardappelmeel, eetl sojasaus, peper en zout
Voor de bouillon: ½ soepkip, 1 steranijs, stuk gember, 1 stengel citroengras, groen van prei en van lente ui, peterselie, stukje kurkuma, 4 laurierbladeren, stukje foelie, enkele kruidnagels, teen knoflook en zout

•Maak een bouillon door de kip op te zetten in 4 l water met de genoemde ingrediënten en zeker 2 uur te laten trekken. Zeef.
Voor de vulling:
• Verwijder de buitenste bladeren van het lemongrass en snij het malse binnenste in kleine ringetjes. Doe samen met de overige ingrediënten in de keukenrobot en mix. Leg de wontonvelletjes met een punt naar je toe, doe wat van de vulling in het midden, bestrijk met water en vouw dicht.
• Plooi de rand in een frivole plissé.

Teamevent Vito
do 9 sep 2010

15 VITO medewerkers deden vandaag, op de laatste dag van de ramadan, een Marokkaanse wandeling én kookworkshop. Heel speciaal, in de stromende regen. De workshop was zeer geslaagd en de maaltijd uitstekend gelukt.

Kookworkshop Tessenderlo Chemie
wo 8 sep 2010

There was a lot of chemie going on this evening. Was this due to the Thai Food?

De smaken van de Maghreb, met Fatima Marzouki
zo 5 sep 2010

Ook al is het Ramadan en wacht er 's avonds weer een overvol restaurant op haar, Fatima Marzouki van El Warda draait er haar hand niet voor om een workshop bij Food For Foodies te geven. Met haar charmante stijl houdt ze iedereen bij de les. Op het menu vandaag: Sigari met paprika en scampi, soep van semoule d'orge "fin", pittig gemarineerde kip met zoete pruimen, salade van tomaten met arganolie, panbrood en een superlekkere salade van sinaasappel, oranjebloesem, noten en munt.

Teamevent Jeugddienst Hoboken
di 31 aug 2010

Om de monitoren te bedanken die zich de afgelopen zomer vol enthousiasme hebben ingezet de kinderen van Hoboken een heerlijke vakantie te bezorgen organiseerde jeugdienst Hoboken bij ons een Thai kookworkshop. Dat de monitoren van aanpakken weten bleek wel onmiddellijk. De workshop verliep vlot, orderlijk, met veel lol en het resultaat mocht er ook nog eens zijn, hoewel misschien voor sommigen een tikkeltje té pikant!

Dimsum
za 12 jun 2010

Vandaag hebben wij met een gastchef gewerkt. En niet met de minste. Lu Ming Yuen is chef en eigenaar van restaurant “The Best”, in de Van Wesenbekestraat, en restaurant “The Best” is door de Chinezen in ons land unaniem bekroond tot het beste Chinese restaurant van België.
Lu Ming Yuen spreekt weinig Engels laat staan Nederlands maar zijn broer Lui Mun Yin wel. Lui Mun Yin nam ook nog zijn vriendin mee, die enorm bedreven is in het maken van het speciale witte deeg voor sommige gestoomde dimsum. Wij geven je het recept voor dat deeg, plus dat van 3 andere dimsums. Voor wie eerst wil proeven voor er zelf aan te beginnen:
Restaurant “The Best”
Van Wesenbekestraat 57
2060 Antwerpen, 03 295 75 25

Siu Mai (gestoomde dimsum met varkensvlees)
Voor 4
20 vierkante wonton velletjes voor te stomen, zelf rond bijsnijden, 250 g varkensvlees van de bil, 125 g gepelde scampi, 1 gedroogde shiitake (in warm water geweekt), 1 ½ koffiel aardappelmeel, theel zout, theel suiker, theel peper, etl sesamolie.


• Maal een derde van het varkensvlees en de scampi samen in de keukenrobot. Voeg de uitgeknepen en in stukjes gesneden paddenstoel toe en vervolgens het aardappelmeel en de smaakmakers. Snij het overige vlees in kleine blokjes en meng handmatig door het mengsel
• Leg 1 dimsum velletje op de cirkel die je maakt met duim en wijsvinger. Leg wat van de vulling in het midden en duw  naar beneden. Als het goed is heb je nu een kuipje. Zorg dat dit kuipje stevig gevuld is.
• Stoom je dimsum gedurende 9 minuten in een bamboemandje boven kokend water, om plakken te voorkomen beleg je het mandje met het blad van de Chinese kool.

Seafood flower
Voor 4
300 g gepelde scampi, 10 g bamboe, 2 eiwitten, zout, 20 velletjes wontondeeg om te frituren, 20 velletjes loempiadeeg

• Snij de loempiavelletjes in hele dunne reepjes en laat lukraak op een bord dwarrelen.
• Maal de helft van de scampi samen met de bamboe, eiwitten en wat zout tot een pakkende massa. Hak de overige scampi in kleinere stukjes en meng handmatig door de vulling. Vorm balletjes van het mengsel en drapeer daar de loempiasliertjes rond. De kunst is nu de arachide olie in je wok op de juiste temperatuur te krijgen van ongeveer 170°c zodanig dat je dimsum zich open vuowt tot een bloem in je olie. Is de olie te heet dan sluit de bal zich en kan de bloem niet open, is de olie te koud dan gaat de bloem te ver open en wordt het eindresultaat “a mess”

Fried wonton with filet American
Voor 4
20 vierkante wontonvelletjes, 250 g filet American, 2 waterkastanjes, 1 spriet lemongrass, 4 takjes koriander, 1 ½ koffiel aardappelmeel, eetl sojasaus, peper en zout

• Verwijder de buitenste bladeren van het lemongrass en snij het malse binnenste in kleine ringetjes. Doe samen met de overige ingrediënten in de keukenrobot en mix. Leg de wontonvelletjes met een punt naar je toe, doe wat van de vulling in het midden, bestrijk met water en vouw dicht.
• Plooi de rand in een frivole plissé en frituur in arachide olie op 180°c goudbruin. Serveer met pikante chilisaus

Witte dimsum om te stomen
Het deeg
400 g tarwezetmeel (te koop in Asia Food, vraag naar  “wheatstarch”), 200 g maïzena (de originele)Een beetje kokend water.
• Meng de 2 zetmelen in een inox kom met platte bodem. Doe de bloem aan één kant van je kom en giet een kop kokend water in de andere helft. Meng met een houten stamper het water door de bloem. Wellicht is meer water nodig, je moet een gemengd geheel krijgen dat niet droog maar zeker ook niet nat aanvoelt. Is je deeg gemengd laat het dan even rusten op de plank, met de kom er bovenop.
• Kneed door na 5 minuten.  Vorm balletjes van het soepele, plooibare deeg en gebruik een plat Chinees hakmes om het balletje plat te wrijven tot een ronde schijf. Doe in een ronde schijf een beetje van de vulling zoals hier boven beschreven en plooi toe in plissé (11 september geven we nog eens zo’n workshop want dit moet je gewoon eens zien en gedaan hebben)

Dit deeg is overigens niet geschikt als wonton in de soep. Daarvoor gebruik je wontonvelletjes om te stomen, je vult ze met een vulling naar keuze, je vouwt ze op eenvoudige wijze toe en je kookt ze apart alvorens ze in de bouillon te doen. je kookt ook je chinese kool apart. de bouillon die wij gebruikten voor de wonton met Chinese kool was een klassieke home made kippenbouillon getrokken van een echte soepkip, met prei, ui, wortel, selder, peterselie, kurkuma, gember, laurier, kruidnagel, peper en zout.

Teamevent Procter & Gamble
vr 21 mei 2010

Never before I have seen a group of people being so interested in washing powder and cleaning products assorted in the exotic shops of Antwerp Nord. Never before I had a group of Procter & Gamble in the house.  For me a very nice experience.  People from all over the world like Mexico, Spain, France and Belgium. People who work all over the world, especially in Africa, Arabic countries and Eastern Europe. Therefore we made a curious dinner existing of an African, an Arabic and a Polish dish. I forgot to put the recipes in English,  therefore you’ll find them here


Africa
Nile bass in coconut milk with okra and tomato
Serves 4
4 filets Nile Bass, 4 onions or 1 big Spanish onion, 4 tomatoes, ½ l coconut milk,  juice of 1 green lime, 1 Madame Jeanette pepper, 100 ml palm oil, pepper & salt, bunch coriander or parsley
200 g okra, 1 tablespoon wine vinegar
• Peel the onions and cut in half- moon shape. Heat the palm oil and fry the onion till tender.
• Cut the Madame Jeanette in little pieces, wear cloves because she will bite, and stir into the onion, seeds included. Put the tomatoes in boiling water for a few seconds, rinse cold and peel them. Cut into pieces and stir into the onion mix. Pour the coconut milk over the onion en bring to a boil. Reduce the milk a little bit, then add lemon juice, pepper & salt and reduce the heat to simmer
• Salt & pepper the fish filets and drown into the sauce, let simmer till tender
• Clean, in the meantime, the okra, cut” à la Chinois” and stir fry in some peanut oil. Add salt & pepper and a little vinegar.
• Serve the fish with Basmati rice, cut coriander or parsley, okra and deep fried plantain (bananas)

Arabic
Lentils and Merquez
Serves 4
180 g green lentils, 4 tablespoons olive oil, coffeespoon “pul biber” Turkisch ground red pepper, 2 cloves of garlic, 1 green sweet pepper, 2 tomatoes, 8 merguez sausages, tablespoon red wine vinegar, bunch of parsley
• Rinse the lentils. Cut the onion in little pieces and fry till tender in olive oil. Add the lentils and pour in as much water to cover the lentils comfortable. Cover the pan and cook the lentils till tender, this will take like 20 minutes
• Cut garlic in little pieses, cut the sweet green pepper in pieces, removing the seeds. Fry the pepper first, then add the garlic immediately followed by the sausages.
• Don’t peel the tomatoes but remove the seeds and keep the liquid (use a sieve). Cut the tomatoes into big pieces and add, together with the juice, to the sausages. Let simmer another 5 minutes, add the vinegar, pepper & salt en serve, sprinkled broadly with parsley

Eastern Europe
Mizeria (Polish cucumber salad)
Serves 4
4 small cucumbers, bunch of dill, 200 g sour cream, juice of one lemon, half a coffee spoon sugar
• Wash the cucumbers, cut is small rounds and put away in a colander, covered in salt. Put something heavy on top so the liquid will come out more easy
• Mix sour cream with the lemon juice, sugar and cutted dill and add salt and pepper to taste
• Rinse the cucumber, dry them and mix with the cream. Serve cold

Mint tea
For 1 teapot
1 bunch of fresh mint, 1 tablespoon gunpowder (fermented green tea), 8 coffee spoons sugar, a few drops orange blossom water
• Put the gunpowder into the teapot and add a little boiling water. Turn the water around and pour out, leaving the gunpowder inside.
• Add themunt, sugar and orange blossom water and fill the teapot with boiling water. Leave for 5 minutes and serve

Docenten NHTV koken 1001 nacht
wo 12 mei 2010

1001 nacht
Het lerarenkorps van NHTV Hogeschool Breda kwam onder de vleugels van Sybille Van Hoof Antwerpen onveilig maken. De uitbundige bende streek neer in het mooie café “De Rode 7” aan het Sint Jansplein voor een onvervalst Belgisch bier waar ik ze oppikte voor een onderdompeling in de sferen van duizend en één nacht in de inmiddels schemerige straten van Antwerpen Noord. Met veel enthousiasme en aangemoedigd door een grote trek is er aan de kookworkshop begonnen; het resultaat mocht er zijn, een verrukkelijke, kleurrijke maaltijd in de smaken van de Sultan

Teambuilding Valesta
do 6 mei 2010

Bella Italia
Samen met je collega’s een Italiaanse maaltijd in elkaar draaien is minder evident dan het lijkt. Wie maakt de pasta, wie de bruschetta? Vooral als de groep groot is komt er heel wat organisatie en teamwork bij kijken. Met een glas prosecco in de hand lukt het gelukkig allemaal al veel beter en het eind resultaat mocht er wezen. Bellissimo

Team event Centea
vr 19 mrt 2010

Vrijdag 19 maart was een team van Centea, Antwerpen bij ons om Marokkaans te koken. Er is heel wat afgelachen en het resultaat moct er zijn.
Met zo'n goed geolied team kan het tenslotte niet misgaan

Team event SD Worx - Bella Italia
vr 5 mrt 2010

Een goed geolied team van SDWorx zette deze vrijdagavond na een trage start, gebruikelijk op vrijdagavond, een mooie Italiaanse maaltijd op tafel waarbij zij alles zelf deden. Zelfs het pastadeeg hadden we niet voorbereid.
Voor de workshop begon spraken we af te proberen binnen de 60 minuten aan tafel te zitten, dat lukte zonder fout!

Valentijn
zo 14 feb 2010

Liefde is...hij kookt voor haar, zij volgt een workshop tekenen met een mannelijk naaktmodel.

Stephan organiseerde samen met zijn vrienden een kook- en tekensessie voor hun vriendinnen. De heren kookten Zuid-Amerikaans. Ze moesten zien dat ze de maaltijd op tijd klaar hadden, de tafels gedekt, het aperitief ingeschonken zodanig dat ze zonder stress hun meisjes konden ontvangen en diens tekeningen konden bewonderen. De meisjes mochten enkel genieten; met volle teugen.
Voor meer info over de workshop tekenen: www.workshopschilderen.com