Fri, Sep 24, 2010
Het marketing team van SD Worx kwam in een volledige bezetting. Na de wandeling, die in stromende regen verliep, mochten zij hun natte schoenen uitdoen en kregen zij marokkaanse muiltjes aan. Nog nooit verliep een kookworkshop bij Food For Foodies zo huiselijk
Briwat
Zoete pasteitjes van kip en amandelen
1 kip, 1 Spaanse ui, 1 bussel bladpeterselie, koffielepel kaneel, koffielepel zwarte peper, 5 cm fijngewreven gember, enkele draadjes saffraan, 100 g witte amandelen, 8 vellen filodeeg, 4 eetl suiker, 3 eieren, peper, zout. Poedersuiker en kaneel voor de garnering.
• Snipper de ui en bak glazig in olijfolie. Doe er de delen kip bij en bak rondom aan. Voeg gember, saffraan, peper en kaneel toe en blus met bouillon. Laat de kip in 45 minuten gaar worden.
• Neem de kip uit de pan, ontvel ze en trek het vlees in stukjes. Meng met gehakte peterselie.
• Bak de amandelen bruin in arachideolie
• Neem het filodeeg uit de verpakking en snij door het plastic heen in repen van plusminus 10 cm. Werk steeds met 1 pakketje tegelijk opdat de boel niet uitdroogt. Strek de reep filobladeren uit, halveer, bestrijk met gesmolten boter en leg dan steeds rechts onderaan een beetje van de vulling. Vouw, met 2 velletjes filo tegelijk, op in een driehoek.
• Bak af in de oven op 200°c totdat de briwats goudbruin zijn. Neem uit de oven, laat even bekomen, stort op een bord, bestrooi met poedersuiker.
Hommos bil tahina
Voor 4 personen
150 g gedroogde kikkererwten (of 300 g uit blik), 1 dl tahina (sesampasta), 3 tenen look
sap van 1 citroen, 5 eetl olijfolie plus 1 eetl voor decoratie, 1 koffiel. komijn, ½ koffiel zout
Voor de garnering
Fijn gehakte peterselie, paar gekookte kikkererwten, Cayennepeper
• Week de kikkererwten een nacht van tevoren, kook ze in 2 uur gaar in ruim gezouten water, giet ze af en laat ze afkoelen.
• Meng al de ingrediënten voor de hommos in de blender of keukenmachine en mix tot een gladde massa. Proef of er zout genoeg in zit.
• Doe de hommos over in een decoratieve schaal en garneer met kikkererwten, peterselie en cayennepeper. Trek er een streep in met de achterkant van een lepel en laat er een lijntje olijfolie door lopen.
Walnotentarator
250 g walnoten, 3 tenen knoflook, zout, sap van 1 citroen, 3 eetl wijnazijn, 1 eetl honing, 4 eidooiers, 100 ml lauw water, peper
• Maal de noten in de keukenrobot. Wrijf de knoflook fijn in de vijzel met een koffielepel zout en doe, samen met azijn, citroensap, honingen eidooiers in de machine. Schenk er, al terwijl de machine draait, langzaam aan de helft van de olie bij. Doe er dan het water bij en vervolgens opnieuw olie. Breng op smaak met peper.
Fetadip
250 g niet te vette feta, 1 groene Turkse paprika, 2 groene Turkse pepers, sap van 1 citroen, 4 eetl olijfolie, eetl pul biber, peper, peterselie
Groente om te dippen zoals rettich en wortel
• Doe de paprika en pepers onder de grill totdat ze zwart zien. Leg ze even onder plasticfolie en pel ze. Verwijder pitjes.
• Doe feta, paprika, peper, olijfolie en citroensap in de foodprocessor en meng. Breng op smaak met pul biber en gehakte peterselie
• Doe over in een mooie kom, zet dat op een bord en omgeef met mooi gesneden rauwe groenten.
Kisir
Bulgursalade
Voor 4
175 g bulgur, 4 eetl olijfolie, 2 dl granaatappelsiroop, koffielepel suiker, citroensap
2 eetl paprikapuree, 1 rode ui, koffielepel rode pepervlokken, 1 bosje munt, 1 bosje peterselie, zout
• Was de bulgur. Breng plusminus 200 ml water aan de kook en giet over de bulgur. Dek af en laat de bulgur wellen.
• Doe olie, paprikapuree, suiker, zout, chilivlokken en granaatappelsiroop door de bulgur en meng luchtig.
• Snipper de ui . Hak de kruiden en meng door de salade. Breng op smaak; Deze salade moet fris zuur en pikant smaken, voeg indien nodig extra citroen en peper toe.
Synia samak ahmar bil besbas
Rouget met venkel
1 kg rouget of rode mul, of een andere seizoensvis, 500 g venkel, 500 g vastkokende aardappelen,1/2 koffiel gemalen venkelzaad, 200 ml bouillon, sap van ½ citroen
paar takjes dille, 2 tenen knoflook, 1ui, olijfolie, peper & zout
• Wrijf het knoflook fijn met zout in de vijzel. Voeg peper en komijn toe en wrijf mee tot een papje. Bestrijk de vis hiermee.
• Snij de ui in halve maantjes evenals de venkel. Doe in een ingevette ovenschotel en bak in de oven zonder te verkleuren.
• Schil de aardappelen, snij in plakjes en stoom beetgaar.
• Doe de aardappel bij de venkel en ui, schep om, leg de vis erbovenop en overgiet met bouillon en citroensap.
• Plaats de schotel opnieuw in de oven en bak af in 20 min. Werk af met groene kruiden en olijfolie
Linzen met gemarineerd lamsvlees
Voor 4 personen
250 g groene of bruine linzen, 3-4 el olijfolie, 1 ui, 1 chilipepers, zout, 2 tenen knoflook, 1 groene paprika, 4 tomaten zonder vel, koffielepel komijn, snuf suiker, peper en zout, 200 g gemarineerd lamsvlees, scheut azijn, bosje peterselie
• Was de linzen.
• Snipper de uien zet aan in wat olijfolie. Doe er de linzen bij en vul af met voldoende water zodat de linzen ruim onder staan. Kook gaar onder deksel gaar in plusminus 20 minuten.
• Hak het knoflook, snij de paprika en pepers in kleine blokjes en zet aan in olijfolie. Blus, als de paprika zacht is met een scheutje azijn, doe er de tomaten bij en breng op smaak met komijn, peper, zout en een snufje suiker. Meng er de linzen door, gebruik zoveel kookvocht van de linzen als nodig is om de schotel een mooi smeuïg karakter te geven.
• Bak het vlees mooi bruin in wat olijfolie.
• Doe de linzen over in een serveerschaal en verdeel er het lamsvlees over. Garneer met gehakte peterselie
Arabische groenteschotel
1 aubergine, 1 courgette, 4 tomaten, 2 nectarines, 1 paprika, peper en zout, boter, bosje koriander
• Snij de aubergine in blokken en doe in een zeef. Bestrooi met zout en zet even weg.
• Snij de courgette in dikke korte repen. Snij de tomaten en nectarines in partjes en de paprika in reepjes.
• Vet een ovenschotel ruim in met boter en doe er de afgespoelde blokjes aubergine, courgette en paprika in. Bak in de voorverwarmde oven op 200°c gedurende 20 minuten. Doe er na die 20 minuten de tomaten en necatrines bij en bak opnieuw 20 minuten. Schep goed door elkaar en leg op een mooi bord. Bestrooi met gehakte koriander.
Arabische rijstpudding
Voor 8
1 liter melk, 125 g rijst, 125 g suiker, vanillestokje, kaneelstokje, 4 peulen groene kardemom, eetlepel hibiscussiroop, rozenwater
• Was de rijst en laat ze 10 minuten weken in koud water. Giet af en wrijf fijn in de vijzel.
• Breng al roerend de melk aan de kook, samen met de geplette kardemom, kaneel en het opengesneden vanillestoke.
• Doe er de rijst bij en laat al roerend zachtjes doorkoken totdat de pudding bindt en de rijst gaar is.
• Neem het vanillestokje uit de pudding, schraap het merg eruit en doe het merg terug bij de pudding. Doe de suiker bij de pudding en laat al roerend wegsmelten. Neem het kaneelstokje en de kardemom uit de pudding en giet de pudding in kleine bekertjes.
• Garneer met enkele druppels met rozenwater geparfumeerde hibiscussiroop