Sun, Oct 27, 2013
Speciaal voor Cult2060 deden we vandaag 3 workshops van telkens 1 uur. Gastchef Wang Po deed de Dimsum en de Sushi en zelf deed ik de Thai curry. De recepten vinden jullie hier:
Dimsum
Klassiek , met garnaal en varkensvlees
30 wontonvelletjes, 1 ei
Voor de vulling
100 g garnalen, 100 g varkensgehakt, koffiel maïzena, 3 lente uitjes, 3 teentjes knoflook, stukje gember, bosje Chinese bieslook, kleine ui, 2 eetl sojasaus, 2 eetl sesamolie, 1 eetl suiker, 1 eetl zout, 2 theel zwarte peper
Voor de saus
4 eetl sojasaus, 2 eetl zwarte rijstazijn, 1 gehakt pepertje, 1 lenteui in ringetjes, 1 eetlepel sesamolie
• Maal het vlees, samen met de overige ingrediënten, in de keukenrobot tot een stevige massa
• Neem steeds 1 wontonvelletje, bestrijk de randen met losgeklopt ei en lepel een beetje van de vulling in het midden. Vouw dicht tot een halve maan en leg op de ingevette bodem van je stoommand. Stoom de hapjes in een tiental minuten gaar.
Modern, met paddenstoelen
250 g champignons in kleine blokjes, 4 gedroogde en geweekte shiitake in blokjes
Voor de marinade: 3 tenen knoflook, stukje gember, 4 eetl sojasaus, 2 eet Shaohsing, 2 eetl gele bonensaus, 1 eetl olie, 2 eetl honing, peper en zout
• Bak de paddenstoelen op hoog vuur in wat olie tot ze gaar zijn en het vocht is verdampt. Laat afkoelen.
• Wrijf knoflook, gember en zout fijn in de vijzel, meng er de overige ingrediënten voor de marinade bij en meng met de paddenstoelen. Bestrijk de dumplingvelletjes lichtjes met olie, doe er een beetje vulling op en vouw ze dicht.
Gengsap nok gai
Rode curry met kip
Voor de currypasta:
7 gedroogde grote chili pepers, geweekt en ontpit. 1 eetl gehakte galanga, 3 eetl gepeld en gehakt citroengras, 1 koffielepel zeste van de kaffir, 2 eetl gehakte korianderwortel, 3 eetl rode sjalot, 3 eetl gehakte knoflook, 1 koffiel trassi of geroosterde garnalenpasta, 10 witte peperkorrels, ½ koffiel geroosterd en gemalen korianderzaad, koffielepel paprikapoeder, scherp
Voor de curry
4 eetl geraspte gember, 150 ml kokosmelk, 2 eetl palmsuiker, 2 eetl vissaus, 1 kipfilet in plakjes en kort aangebakken, 3 eetl fijngesnipperde longbeans, enkele kraalaubergines, 250 g taugé, enkele “appel” aubergines,4 kaffir limoenbladeren, Thaise basilicum, 1 verse rode chili
• Maak de pasta door de ingrediënten, één voor een, fijn te vijzelen tot een pasta. Dus als de pepers fijn zijn voeg je korianderwortel toe enz.
• Verhit wat olie in de pan voeg de geraspte gember toe en vervolgens de currypasta. Roerbak net zolang tot de geuren van de kaffir en korianderzaadjes volledig zijn vrij gekomen. Doe er de suiker bij en bak mee tot opgelost. Doe er de vissaus bij. Voeg de kip toe, opnieuw wat gember en lus met kokosmelk. Doe de kafirlimoenbladeren in de curry. Laat de schoongemaakte groenten in de saus glijden. Kook totdat de kip gaar is. en werk af met basilicum en fijngesneden rode peper.
Sushi Maki
Voor 4
250 g sushirijst, 250 ml water, zout, 2 eetl sushi-su,
• Was de rijst goed in een zeef totdat het spoelwater helder is
• Doe in de pan, voeg 250 ml water toe en laat een kwartier rusten.
• Breng de rijst aan de kook. Zet, zodra ze kookt het vuur zacht en zet, na 12 minuten, het vuur uit. Laat een kwartier rusten onder deksel. Niet roeren geen zout, deksel altijd op de pan laten.
• Doe de rijst in een kom en meng met sushi-su.
• Beleg een velletje nori met rijst, leg bijna horizontaal in het midden vulling naar keuze en rol op met behulp van matje.
Vullingen
Gerookte zalm,
gerookte makreel
avocado
Japanse omelet
komkommer
radijs
Pesto, van koriander, salie of basilicum
Garnalen…….