Voorbije activiteiten

Bank Van Breda, Moors
ma 14 dec 2009

Bij de Bank van Breda kunnen ze naast rekenen ook nog bijzonder goed koken! Puree zonder klontjes, goudbruin gebakken kwarteltjes, een oogstrelend dessert....

Yoghurt –preisoep met munt

Voor 4
50 g boter, olijfolie, 4 preien, 1 koffielepeltje pul biber, bosje munt, 1 ei, ½ eetl bloem, 350 g Griekse yoghurt, 500 ml water, zout en peper

• Begin met het konfijten van de prei. Snipper de prei en zet aan in een mengsel van boter en olijfolie. Voeg, als de prei is geslonken, pul biber toe en laat op een laag vuurtje 20 minuten garen.
• Klop, in een grote kom, ei en bloem tot een papje. Roer er de yoghurt door en vervolgens water of bouillon. Giet dit over de prei en warm de soep op zonder dat ze ooit mag koken.
• Breng op smaak met zout en peper. Voeg vlak voor serveren fijngesneden munt toe en eventueel hazelnootboter.


Kwartel met kaneel, kruidnagel en kastanjes
Voor 4
8 kwartels, beetje spek, 1 grote ui, 1 wortel, 3 tenen knoflook, 4 laurierbladeren, 1 kaneelstokje, 2 takjes tijm, snuf Pimentos de la Vera, 4 kruidnagels (gemalen), 400 g tomaten (zonder vel), 200 ml witte wijn, 200 g gekookte kastanjes, zout en peper

• Snij de spek in blokjes en bak aan in olijfolie. Voeg dan de gesnipperde ui, knoflook, wortel, laurier en kaneel toe en bak tot de groenten beginnen aan te kleuren. Doe er tijm, paprika en kruidnagel bij en bak mee tot het aroma vrijkomt. Nu mogen de grof gesneden, ontvelde tomaten erbij en kan de saus inkoken.
• Bak de kwartels rondom aan in een aparte pan. Doe ze bij de groenten en blus met witte wijn. Laat even inkoken en doe er de kastanjes bij. Zodra de kwartel gaar is, is het gerecht klaar. Geef er aardappel -knoflook puree bij

Aardappelpuree met knoflook
Voor 4
• 1 kg aardappelen, 1 bol knoflook, 2 laurierbladeren, 750 ml melk, 750 ml water, olijfolie, zout en peper.
• Schil de aardappelen en snij in stukken. Pel de knoflook. Doe in een pan en overgiet met melk en water, doe er de laurier bij en wat zout en breng aan de kook.
• Giet het kookvocht af maar vang het wel op.
• Pureer de aardappelen, voeg zoveel kookvocht toe als nodig is om het smeuïg te maken en werk af met zwarte peper en olijfolie.


Manchego met kweepeer
• 1kg kweepeer, 1 kg suiker, 2 kaneelstokjes.
• Doe de peren in een pan met water en kaneel en breng aan de kook, laat ze net zolang koken tot ze zacht zijn. Neem uit het water, schil ze, verwijder klokhuis en druk het vruchtvlees door een zeef. Weeg de moes en voeg evenveel suiker toe. Breng opnieuw aan de kook tot de puree mooi oranje is, laat afkoelen.
• Geef bij een stukje kaas.

Fruit met siroop van hibiscus en pesto van  munt
2 kg seizoensfruit, 2 eetlepels hibiscus, suiker, 1 bosje munt, 2 eetl olijfolie, 2 eetl geroosterde pijnboompitten, 2 eetl honing suiker

• Maak een siroop van hibiscus door de hibiscus op te zetten in ongeveer 250 ml water en even te laten trekken. Zeef het vocht, weeg het en voeg evenveel suiker toe. Laat tot de helft inkoken.
• Maak de pesto door de munt, pijnboompitten, olijfolie en honing in de vijzel of met de blender te mixen.
• Maak het fruit schoon, doe in een diep bord, omgeef met siroop en werk af met een bolletje pesto

Lezebezeboekendag - Kinderworkshop
zo 8 nov 2009

Lezebezeboekendag Leopoldsburg

Elk jaar wordt er in de gemeente Leopoldsburg een kinderboekendag gehouden. Terwijl ik bezig was 15 kinderen te behoeden in hun vingertjes te snijden kwam een journalist van Het Nieuwsblad me vragen wat een kookworkshop op een lezebezeboekendag te doen had. Ik kon er even niet op antwoorden maar uiteraard heeft koken alles met lezen te maken. Zonder recept ben je nergens en een recept moet je lezen.
Bovendien wisten de kinderen dat ik een culinair journalist ben. En journalisten schrijven alles op! Trouwens, kinderen lezen graag kookboeken, SOS Piet is daarin de volstrekste favoriet. Eigenlijk wilde ik de kinderen voor we begonnen nog een verhaaltje voorlezen uit een kinderkookboek, maar aangezien we maar 1 uur de tijd hadden hebben we dat achterwege gelaten. Gelukkig, we waren net iets te laat klaar! Maar niet veel te laat.
Lieve kinderen, daar in Leopoldsburg, en ze hebben niet alleen de Vietnamese loempiaatjes gemaakt, ze hebben ze ook zelf, met behulp van eetstokjes, gefrituurd.
Het recept:
Vietnamese loempiaatjes op kinderleest
Nodig voor 4
1/2 kipfilet, halve wortel, 2 stengels lente ui, stukje verse kurkuma (of een halve koffielepel kurkumapoeder), stukje gember, teentje knoflook, peper, zout en een snuifje pul biber (Turkse chili), snufje suiker, snuifje korianderpoeder, snuifje komijnpoeder, 12 loempiavelletjes, 1 ei

Snij kip, wortel en lente ui in brunoise, dat wil zeggen; piepkleine blokjes.
Doe de kurkuma, gember, gepelde knoflook en een koffielepeltje zout samen in de vijzel en wrijf tot een papje.
Bak dit papje eerst aan op een laag vuurtje in arachideolie. Zodra je het begint te ruiken voeg je komijn en koriander toe. Hierna mag de kip, wortel en lente ui erbij en je bakt totdat de kip juist gaar is. Breng op smaak met zout, pul biber en een snuifje suiker.

Maak de loempiavelletjes los en bestrijk de randen met losgeklopt ei.
Doe een beetje van de vulling horizontaal op het midden van een velletje, zoals een worstje. Vouw de buitenranden naar binnen, vouw de rand die het dichtst bij jou ligt naar boven over de vulling en rol vervolgens het velletje op tot een strak rolletje.
Verhit arachideolie in de wok en bak de loempiaatjes goudbruin.

Teamevent Ferranti - Indiaas
wo 4 nov 2009

Indiase wandeling & kookworkshop

Het Ferranti team heeft Indiaas gekookt. Bahji om mee te beginnen, Rogan josh, raita en dal als hoofdschotel en een kheer als nagerecht. Ze deden dat perfect.

Team Zeezicht - Aziatisch
ma 26 okt 2009

Eigenlijk wilde het team van Zeezicht Afrikaans doen. Maar door een mankementje in de communciatie is het Aziatisch geworden. Vietnamese lenterolletjes, pikante Thaise soep, Chinese kip met zwarte bonen en een chocolade-gembertaart.
Het Zeezicht team is danig op elkaar ingespeeld. de Aziatische keukens zijn hen niet onbekend, de maaltijd stond nog nooit zo smooth op tafel. En gezellig!

Zij, en wij ook, hebben de avond voortgezet bij buurman Kilimanjaro

Teambuilding Incofin - Arabisch
vr 16 okt 2009

Wij vonden de avond met het team van Incofin zeer geslaagd. In print hebben we de recepten in het Engels meegegeven. Hieronder vind je ze nu in het Nederlands
Tajine van lamsvlees met gekonfijte sinaasappel
3 sinaasappels, ½ kg suiker, 2 eetl kaneel, 4 rode uien, 2 teentjes knoflook, bosje peterselie, 1 kg lamsschouder, 1 eetl gemberpoeder, 6 draadjes saffraan, zout, peper, sesamzaad

• Snij de sinaasappels in parten, blancheer ze 5 minuten en schep uit het water. Maak een suikersiroop met 1 l water en kaneel en konfijt hierin de sinaasappels gedurende een uur.
• Bestrooi het vlees met zout. Snipper de ui. Bak ui en vlees aan, voeg kaneel, saffraan, knoflook, peterselie en gember toe, blus met water en stoof gaar.
• Verdeel over kommetjes, garneer met sinaasappel en sesam.

Falafal

500 g gedroogde gepelde tuinbonen, 2 grote uien, 4 teentjes knoflook, 2 eetl gemalen komijn, 2 eetl gemalen koriander, 2 koffielepels piment, ½ koffielepel bakpoeder,  bosje gehakte peterselie, bosje gehakte koriander

• Week de bonen enkele uren. Maal ze met de overige ingrediënten in de keukenmachine en zet koud weg.
• Vorm er met behulp van 2 lepels quenelles van en frituur ze.

Fetadip

250 g niet te vette feta, 1 groene Turkse paprika, 2 groene Turkse pepers, sap van 1 citroen, 4 eetl olijfolie, 4 eetl melk, eetl pul biber, peper, peterselie
Groente om te dippen (radijs, wortel, selder,  lente –ui)

• Doe de paprika en pepers onder de grill totdat ze zwart zien. Leg ze even onder plasticfolie en pel ze. Verwijder pitjes.
• Doe feta, paprika, peper, melk, olijfolie en citroensap in de foodprocessor en meng. Breng op smaak met pul biber en gehakte peterselie
• Doe over in een kom en geef er de rauwe groente en brood bij.

Slada batata halwa
Zoete aardappelsalade

1 grote ui, 500 g zoete aardappelen, schil van 1 ingemaakte citroen, sap van een ½ citroen, , gemberpoeder, komijn en paprikapoeder, vers gehakte peterselie, enkele olijven.

• Schil de aardappelen en snij ze in blokjes. Snipper de ui.
• Zet de ui aan in olijfolie en voeg de specerijen toe. Bak even aan en voeg de aardappelen toe. Overgiet ze met weinig water en doe nog een beetje olijfolie in de pan. Laat zachtjes koken totdat de aardappelen gaar zijn en de saus is ingedikt. Schep er gehakte citroenschil, peterslie en het sap van citroen door, evenals enkele olijven en breng op smaak met peper en zout. Geef lauw.

Salata Magribira
Marokkaanse ‘Gazpacho’ salade
2 komkommers, 5 tomaten, ½ bosje koriander, 1 citroen, 1 eetl tijm, ½ koffiel zout
½ koffiel witte peper, 3 eetl arachide- of zonnebloemolie

• Halveer de komkommers, neem de zaden eruit en hak fijn
• Ontvel en ontpit de tomaten en hak fijn.
• Hak het korianderblad fijn en meng met tomaat en komkommer. Voeg het sap van de citroen, kruiden en olie toe, schep goed om.

Orientaalse rijstpudding
Voor 8
1 liter kokosmelk, 125 g rijst, 125 g suiker, vanillestokje, kaneelstokje, 4 peulen groene kardemom, eetlepel rozensiroop

• Was de rijst en laat ze 10 minuten weken in koud water. Giet af en wrijf fijn in de vijzel.
• Breng al roerend de kokosmelk aan de kook, samen met de kardemom, kaneel en vanille.
• Doe er de rijst bij en laat al roerend zachtjes doorkoken totdat de pudding bindt en de rijst gaar is.
• Neem het vanillestokje uit de pudding, schraap het merg eruit en doe terug bij de pudding. Doe de suiker bij de pudding en laat al roerend wegsmelten. Neem het kaneelstokje en de kardemom uit de pudding en doe over in kleine bekertjes.
• Garneer met enkele druppels rozensiroop.

Stans zesde verjaardag
wo 7 okt 2009

Vandaag vierde Stan zijn 6e verjaardag bij Food For Foodies. Zijn grote broer Jules had dat voor zijn 8e ook bij ons gedaan, wij waren blij ze weer terug te zien.
Koken met 6jarigen is uiteraard een vak apart maar je mag de kinderen vooral niet onderschatten. Zelf pasta maken, met de daarbij behorende bolognesesaus, een hapje van mozzarella in peterselieblad of sesam, chocoladecupcakes als dessert...ze konden het allemaal!. En ze lusten het allemaal! Nogmaals van harte gefeliciteerd Stan! Jij gaat vast een grote chef worden!

Chinees maanfeest
di 6 okt 2009

Omdat het de periode is van het Chinese maafeest "Zhong Qiu Jie" stond onze kookworkshop van deze dinsdag in het teken van de maankoek.
Bij Asia Food kun je wel 22 soorten kopen, maar niet één zo lekker als de Food For Foodies Mooncake!
Dit heb je nodig:
Zelfgemaakte speculaaskruiden:
10 g anijs, 2 g gemberpoeder, 20 g nootmuskaat, 60 g kaneel, 10 g korianderzaad, 10 g witte peper, 10 g kardemom.

Neem het zaad uit de kardemompeulen en rooster dit samen met anijszaad, korianderzaad, kruidnagel en witte peper. Wrijf fijn in de vijzel. Meng dit met kaneel, gember en geraspte nootmuskaat.
Verolgens neem je 250 g zelfrijzend bakmeel, 160 g koude boter, 120 g bruine basterdsuiker, 1 flinke eetlepel speculaaskruiden, beetje losgeklopt ei, snufje zout.
Doe alles, behalve het ei, in je keukenmachine en draai tot alles goed gemengd is, laat er dan net zoveel ei bij lopen todat je deeg als een bal door de machine begint te rollen.
Pak de bal eruit, kneed door en leg, bestoven met bloem, te rusten.
Voor de vulling gebruik je 150 g gezoete puree van azukibonen (Asia Food), 150 g gemengde noten (wij namen walnoten, hazelnoten en pistache) 8 gedroogde en gewelde abrikozen. Draai dit alles in de keukenmachine tot een massa waarin nog duidelijke stukjes noot herkenbaar blijven.
Rol 2/3 van het deeg uit en bekleed er een siliconen bakvorm van 20 diameter mee, zorg voor hoog opstaande randjes. Strijk de vulling in de bodem en rol het overige deeg uit, dat je als deksel op de taart legt. Buitenste opstaande randjes vouw je naar binnen en vervolgens maak je de taart mooi egaal zoals een goede volle maan betaamd. Bestrijk met wat losgeklopt ei en doe in de voorverwarmde oven op 180°c. Je taart is klaar als hij lekker naar speculaas ruikt, stevig aanvoelt en mooi bruin is, in mijn oven duurt dat zo'n 25 min.
Neem de taart uit de oven, laat even bekomen, en stort op een schotel.
Heel lekker met een thee gemaakt van firstflush Darjeeling waaraan je enkele gedroogde rozenknopjes en jasmijnbloempjes (beide Asia Food) en een stukje pijpkaneel toevoegt!

Delicatessenmarkt - Koken met Gene Bervoets
za 3 okt 2009

Gene Bervoets verkeerde in de veronderstelling dat Burgemeester Patrick Jansens hem zou bijstaan in de keuken en voorzag één van de favoriete gerechten van Patrick; Melanzane al parmigiano. Al goed dat Patrick Jansens eerder op de dag al was geweest want we hebben de schalen haast onbeschoft uitgelikt; hoe lekker kan zoiets eenvoudigs zijn!
Melanzane al parmigiano
Nodig voor 4
2 aubergines, 2 bollen Mozzarella di Buffalo, plantje basilicum, peper, zout, 4 tomaten, 1 ui, 200 g groenten voor tomatensaus ,( selder, wortel, peterselie), 2 takjes rozemarijn, 75 g parmezaanse kaas, arachideolie om in te bakken, bloem.

• Snij de aubergine over de lengte in plakken. Doe ze in een vergiet en bestrooi flink met zeezout, zodanig dat het vocht (en de bitterheid) uit de aubergines trekt.
• Maak ondertussen de tomaten saus door een gesnipperd uitje aan te zetten in olijfolie. Zodra de ui glazig en zacht is mogen de groenten en een fijngewreven teen knoflook er bij.
• Snij de tomaten in stukken en bak mee. Blus eventueel met wat water en laat de saus lekker sudderen. Doe er ook 2 takjes rozemarijn bij. Breng op smaak met peper en zout
• Spoel de aubergines af en dep ze droog.
• Truc van Gene: doe de bloem in een plastic zak. Doe er de plakken aubergine in, doe de zak dicht en schud flink op en neer. Al je plakken zijn mooi egaal gebloemd, overtollige bloem blijft in de zak, zak gaat in de vuilbak zonder dat je troep hebt!
• Verhit nu arachideolie in je koekenpan en bak de aubergines rustig aan beide zijden goudbruin. Bak rustig in porties, de plakken mogen niet op elkaar liggen. Laat uitlekken op keukenpapier.
• Snij de mozzarella in plakjes. Neem een ovenschotel. Leg steeds een plak aubergine in de schotel, beleg met wat mozzarella en enkele blaadjes basilicum en leg er een andere plak bovenop. De volgende plak aubergine gaat dakpansgewijs naast de andere liggen. Zo ga je door tot alle plakken verwerkt zijn.
• Vervolgens heeft je saus lekker lang geprutteld. Je proeft of er genoeg zout en peper in zit, doe er anders nog een lepeltje bouillonpoeder bij en passeer de saus (in een passe vite of in een zeef waar je de staafmixer even inzet)
• Bedek de schotel met geraspte Parmezaanse kaas en zet in de oven op 200°c. Zodra de saus brubbelt en de kaas aankleurt zet je de schotel onder de grill. Is de kaas gegratineerd dan is je gerecht klaar!

Delicatessenmarkt - Koken met Fatima
za 3 okt 2009

fatima maakte op een snelle manier een super fantastisch gerecht klaar van in chermoula (Marokkaanse pesto) gemarineerde zeebarbeel met een verse tomatensaus en een voortreffelijke Meditterane salade.

Zeebarbeel met chermoula, tomatensaus en mediterrane salade
Voor 4 personen
Voor de Chermoula (Marokkaanse pesto)
1 bosje verse koriander, 1 bosje peterselie, 1 eetl harissa (optioneel), koffielepel gemalen komijn, koffiel gemalen peper, koffiel gemberpoeder, koffielepel kurkuma, koffielepel milde paprikapoeder, 4 tenen knoflook, sap van een halve limoen, zout en olijfolie
Voor de vis: 8 filets van zeebarbeel (of rouget)
Voor de saus: 4 tomaten, gepeld, 2 eetlepels chermoula, koffielepel komijnpoeder, eventueel extra gemberpoeder, peper en zout.
Voor de salade: 1 aubergine, 1 komkommer, enkele takjes dille, 1 teen knoflook, 2 lente ui, eetl tahini (sesampasta), zout, peper, olijfolie en citroen of limoensap (ongeveer 2 eetlepls)

• Kerf de aubergine wat in en leg ze op een bakplaat in de hete oven op 250°c, tot ze zacht en gaar is. Ze moet niet zwart blakeren.
• Maak de chermoula door alle ingrediënten behalve de olijfolie in de keukenrobot te mixen. Als je geen keukenrobot hebt kan je de staafmixer of, nog beter, de vijzel gebruiken.
• Roer olijfolie door de chermoula en proef of er zout genoeg in is.
• Hou 2 eetl chermoula achter en wrijf met de overige chermoula je visfilets goed in.
• Leg de visfilets op een met bakpapier bedekte bakplaat.
• Maak een tomatensaus door 2 eetl chermoula in wat olijfolie op te warmen. Voeg de tomaten in blokjes toe, met pit en al en breng aan de kook. Laat de saus mooi inkoken tot gewenste dikte en kruid bij met peper, zout, komijn en eventueel nog wat gemberpoeder.
• Halveer de komkommer over de breedte. Schil één helft. (voor de verfijning, de ongeschilde helft geeft kleur en contrast) Halveer beide helften nu over de lengte en schraap al de pitjes er met een koffielepel uit. Snij alle komkommer in brunoise (kleine blokjes)
• Neem de aubergine uit de oven. Laat even afkoelen, halveer en schraap het vruchtvlees eruit.
• Maak het vruchtvlees los met de vork en doe er, als ze is afgekoeld, de fijngewreven knoflook door (als je knoflook in de vijzel fijnwrijft altijd zout toevoegen, anders lukt het niet. Heb je geen vijzel gebruik dan de knoflookpers)
• Snij de lente ui in ringetjes. Meng komkommer met aubergine, lente ui, tahina, fijngehakte dille, peper, zout en citroensap en proef of je smaken goed zitten; Kruid eventueel nog bij.
• Leg nu de vis onder de grill en bak gaar in ongeveer 10 minuten. Serveer de vis met de saus en salade, een stukje Marokkaans brood past hier geweldig bij!

Delicatessenmarkt - Koken met Bart Vercruyssen
za 3 okt 2009

Makreel op verschillende wijzen.
Bart houdt ervan met vissen te werken die nog niet overbevist zijn. Voordeel daarvan zijn legio. Lekkere seizoensvis én nog betaalbaar ook. Voor volgende makreelgerechten gebruikte hij receptuur die vaak wordt toegepast op de overgeconsumeerde, overbeviste en peperdure tonijn. Heerlijk!
Eerst leerde Bart ons vis fileren. Kinderspel! Mes aan de rugkant juist naast de graat in de vis steken. Vis op z'n zij leggen. Hand erop, met de andere hand een inkeping maken in het midden en het mes plat langs de graat laten glijden. Ook even een inkeping aan de staartkant maken, want je fileert die staart natuurlijk niet mee. Voor de kop geldt hetzelfde.
Reken op één makreel per persoon, als ze echter heel klein zijn neem je er twee. Omdat we de makreel ook rauw gaan geven moet ook het vel worden verwijderd. Maak aan de dikke kant van de filet een kleine incisie tussen het vel en het vlees, juist genoeg zodat je het vel tussen duim en wijsvinger kan houden. Trek het vel er af met een soepele beweging.
De makreelfilets in de breedte in twee snijden zodat je een breed stuk (kopstuk) en een smaller stuk (staartstuk) hebt. In het midden van het kopstuk zitten kleine graatjes die er makkelijk kan uitsnijden.
Snijd de kopstukken in tartaar, de staarstukken worden heel gelaten.

1.Japanse tartaar
Wasabi
Sojasaus
Pijpajuin
Optioneel : limoen, yuzu, nori

Een dressing maken van sojasaus en wasabi. De verhouding bepaal je zelf op basis van de eigen smaak. Maak niet te veel ‘dressing’, je moet in de eerste plaats de vis blijven proeven. Meng de soja-wassabi ‘dressing’ onder de helft van de tartaar, samen met fijngehakte pijpajuin.
Naar eigen smaak kan je er eventueel een paar druppels limoen (of yuzu) aan toevoegen om het geheel te verfrissen. Een paar stukjes –zeer- fijn gesneden nori (zeewier) kunnen er ook onder gemengd worden, dat zal het dan weer wat ‘hartiger’ maken

2. Mediterrane tartaar
Limoen
Olijfolie
Cayennepeper
Gepekelde citroen
Artisjok op olie of zout water (laatste zijn te koop in de Marokkaanse winkel)
Koriander

Tartaar mengen met het limoensap, hierdoor zal de rauwe makreel lichtjes garen; Afwerken met olijfolie, peper, zout, cayennepeper, gekonfijte citroen, artisjok en koriander. Tiental minuten laten marineren.

3. gebakken makreel met tsatsiki
Komkommer
Look
Olijfolie
Yoghurt
Munt

Komkommer in blokjes snijden (brunoise), mengen met fijngestampte look, peper, zout, olijfolie, yoghurt en versgehakte munt.
De helft van de staartjes bakken aan één kant (vel) op een matig vuur.

4. Teriyaki staartjes
Teriyakisaus (kant en klaar te koop)

In een matig warme pan wat teriyaki toevoegen en voldoende heet laten worden, de andere helft van de staartjes toevoegen en tijdens het bakken voldoende overgieten met de hete terriaki saus.

Delicatessenmarkt - Koken met Patrick Janssens
za 3 okt 2009

Patrick Janssens kwam vandaag als eerste een workshop geven. Nou ja, hij kwam doen wat ik had voorbereid en ik was nog in Japanse sferen omdat we die ochtend voor de VTB VAB Cultuur een Japanse workshop hadden gedaan.. Patrick houdt helemaal niet van Japans!
Maar in sushi rollen bleek hij toch heel bedreven.
Maki - Sushi
Recept uit Japan

Voor 4 personen

Sushi rol met zalm
4 velletjes Nori (zeewiervellen), 1 makisu (bamboematje)
100 g gerookte zalm (of rauwe tonijn of wat je maar wilt), ½ komkommer,100 g sushirijst, 2 eetl sushi –su of een mengsel van 1 eetl rijstazijn,, 1 eetlepel suiker, 1 koffielepel zout, tubetje wasabi (Japanse mierikswortel)
gari,(ingelegde gember), Japanse sojasaus

• Begin met de rijst. Spoel de rijst zorgvuldig en laat 30 minuten weken. Breng aan de kook met 100 g water en laat 10 minuten zachtjes koken. Laat vervolgens 15 min rusten. Meng met de sushi –su en spatel de rijst goed doorheen met een natte spatel.
• Snij tonijn in reepjes. Schil en ontpit de komkommer en snij in reepjes.
• Leg een vel nori op je makisu, voor het gemak en niet te grote sushi halveer je de vellen het best. Beplak met rijst. Besmeer hééél licht met wasabi en leg in het begin, horizontaal een lijntje zalm met komkommer. Rol op met behulp van het matjes en snij in stukjes
• Serveer de stukjes met sojasaus, gari en extra wasabi

Alcatel-Lucent Incentive
di 29 sep 2009


Oh my God, international guests and I forgot to translate the recipes.
finally I came round to it...

Starter
Tajine with lamb and orange

3 oranges, 500 g sugar, 2 g cinnamon, 4 red onions, 2 cloves of garlic, 1 bunch parsley, 1 kg lamb cubes, 1 g ginger powder, 6 threats saffron, salt, pepper, sesame seeds

• Cut the oranges in parts, put them in boiling water for 5 minutes. Make a sugarsirop with the sugar, 1 l of water, cinnamon and add the oranges. Keep simmering for about one hour.
• Salt the meat cut the onions in little cubes. Fry meat and onion together till brown and add garlic, parsley, saffron, ginger and pepper. Cook for almost 2 hours on low heat.

Falafal

500 g dried and pealed broad beans, 2 big onions, 4 cloves garlic, 2 g cumin, 2 g coriander, 1 g  all spice, ½ coffee spoon baking soda, ½ bunch parsley, ½ bunch coriander

• Rinse and soak the beans for 4 hours in water. Blend them with all the other ingredients in the food processor en set aside.
• Make quenelles by using 2 spoons and deep fry till brown and ready.

Feta dip

250 g low fat feta cheese, 1 green Turkish bell pepper, 2 green Turkish peppers, juice of 1 lemon, 4 spoons of olive oil, 4 spoons milk, 1 spoon “pul biber” ( Turkish chilli pepper), pepper, some parsley
Few vegetable to dip like spring onion, radish, carrot...

• Put peppers under the grill to blacken and peal them. Remove seeds.
• Put feta, peppers, milk, olive oil and lemon juice in the food processor and blend. Add pul biber and parsley to taste and serve with the raw vegetables.


Lebanon chicken


750 g chicken breast in cubes, 2 onions, 2 red bell peppers
For sauce: 4 spoons of olive oil, juice of 1 lemon, 2 dried limes. 3 cloves garlic, 1 coffee cumin, 1 coffee spoon pul biber, ½ coffee spoon sumac, salt and pepper.

• Marinade the chicken in olive oil and lemon juice and add finely chopped garlic, cumin, pul biber, sumac, salt and pepper
• Cut onion and bell pepper in big pieces.
• Remove chicken from the marinade and fry, in portions in arachide oil. When the chicken is almost done add the vegetables. Stir fry till tender. Meanwhile add the dried limes and the rest of the chicken marinate (if not enough liquid you can use some chicken stock) .Put on a nice big platter and cover with chopped parsley.

Slada batata halwa
Sweet potatoes salad

1 sweet onion, 500 g sweet potatoes, peal of 1 pickled lemon, juice of ½ a lemon, ginger powder, cumin, sweet pepper, chopped parsley and green olives to taste.

• Peal the potatoes and chop the onions
• Fry the onion and add all the spices. Fry till the onion is soft and add the potatoes in cubes. Pour a little water, just to cover the potatoes. Add a little olive oil and simmer till potatoes are al dente. Mix with cubes of pickled lemon peal, olives, salt and pepper. Serve on room temperature.

Salata Magribira
Maroc gazpacho
2 cucumber, 5 tomatoes, ½ bunch of fresh coriander, 1 lemon, bit of thyme, salt, pepper, arachide oil.

• Split cucumber, length wise, in half, remove seeds, cut in cubes and cover with salt to remove the liquid.
• Peal the tomatoes and chop. Chop coriander.
• Rinse cucumber and mix with tomatoes, lemon juice herbs and spices. Serve cool.


Hummus
300 g chickpeas, cooked and drained, 1 dl tahina, 3 cloves garlic, juice of 1 lemon, 5 spoons olive oil, cumin, salt, pepper.

• Put all ingredients into the food processor and mix for at least 10 minutes. Taste and add, if necessarily, some warm water and spices to taste.
• Serve on a nice platter and garnish with olive oil, sumac and some green herbs.

Oriental rice pudding
For 8
1 l coconut milk, 125 g basmati rice, 125 g sugar, 2 vanilla beans, 1 cinnamon stick, 4 green cardamoms, few spoons of home made hibiscus syrup.

• Rinse the rice and soak in water for 15 minutes. Put in the mortar and grind.
• Bring coconut milk to boil and add the spices except from the sugar and syrup.
• If boiling add the rice and keep stirring till the rice is softened and the milk is thickened.
• Remove vanilla, take out the inside grains and put back into the pudding. Remove cinnamon and cardamoms Add sugar and cook till sugar is dissolved.
• Serve into nice cups, covered with hibiscus (or rose) syrup.

Jubileum Nancy & Peter
za 5 sep 2009

Italiaans doen we soms op verzoek. Peter & nancy zijn echte Italiëfreaks dus voor hen maakten we een speciaal Italiaans menu.
We begonnen met een eenvoudige bruchetta. We gebruikten goede, echte rijpe tomaten, een goede Spaanse olijfolie, peper, zout, enkele druppels rode wijnazijn en wat lenteui voor het beleg en Turks stokbrood dat we aan één kant roosterde. Hoe zoiets simpels zo lekker kan zijn!


Antipasta
Borlottibonen met gefrituurde tonijn en rode ui

Voor 4
450 g verse borlottibonen of 100 gedroogde of een blik van 350 g, 1 stengel bleekselder, 2 tenen knoflook, bosje salie, 1 rode ui, 300 g tonijn, bos rucola, olijfolie en arachideolie om te frituren.
Voor de dressing: 3 eetl rode wijnazijn, 3 dl olijfolie, 2 eetl water, zout.

• Week gedroogde bonen een nacht van te voren en zet ze op zonder zout. Schuim af en voeg fijngesneden selder, ongepelde knoflook en salie toe. Kook ze in 45 minuten gaar.
• Verse bonen doppen en blancheren in een bouillon van selder, salie en ongepelde knoflook.
• Bonen uit blik even opbakken in een mengsel van gesnipperde selder, knoflook en salie.
• Pureer 2 eetlepels bonen en hou apart
• Snij de tonijn in blokjes, peper en zout ze en frituur ze kort in de wok opdat ze van binnen rauw blijven.
• Maak de sla aan met wat zout en vinaigrette
• Snij de ui in flinterdunne maantjes.
• Schep op elk bord wat bonenpuree, bedek met sla, werk af met bonen, rode ui en tonijn

Pasta:

Ravioli, gevuld met scampi, paprikasaus en salieboter
Voor 4
Voor de pasta
100 g patentbloem, 50 g harde Italiaanse bloem, 1 ei, snufje zout
Voor de vulling
200 g gepelde rauwe tijgergarnalen, 1 ui, 4 blaadjes salie, peper en zout
Voor de saus
4 grote rijpe tomaten, 1 rode paprika, 2 sjalotten, 2 dl groentebouillon, olijfolie,peper en zout
Voor de boter
200 g geklaarde boter, 5 salieblaadjes

• Maak de pasta door de ingrediënten voor het deeg te mengen in de keukenmachine. Kneed daarna goed door en laat even rusten.
• Maak vervolgens de vulling door de ui te snipperen en aan te zetten in olijfolie. Voeg gehakte tijgergarnalen, gehakte salie, peper en zout toe en meng in de keukenrobot (gebruik de pulseerknop) tot je een consistente maar niet te fijne puree hebt gekregen.
• Maak de saus door de paprika te blakeren in de oven. Pel de paprika en verwijder de pitten.
• Snipper de sjalotten en zet aan in olijfolie. Voeg de tomaten in stukken en paprika toe en bak tot alles mooi zacht is. Blus met wat bouillon, mix met de staafmixer en passeer door een zeef.
• Smelt de boter en laat hierin de salie trekken.
• Rol het deeg uit met de pastamachine, steeds een tandje kleiner tot je mooie dunne deegvellen hebt. Leg ze op een bebloemd oppervlak. Verdeel er hoopjes vulling op, bedek met een 2e vel deeg en steek uit. Zorg dat de randjes goed dicht zitten.
• Breng een ruime pan met water aan de kook. Voeg zout toe en laat de ravioli in het water glijden. Ze zijn klaar, binnen 5 minuten, als de ravioli komt bovendrijven.
• Neem 4 warme borden, leg daarop een spiegeltje saus, verdeel er per persoon 3 ravioli’s over en werk af met een lijntje salie boter. Garneer met een gefrituurd blaadje salie


Secondi
Scallopine in wijn_citroensaus met spinazie

• Neem mooi varkensvlees in plakjes  (Duke of Berkshire)en plet nog extra met de deegroller. Zout en peper het en haal door de bloem. Bak op hoog vuur in hete olie om en om, voeg op het einde een klont boter toe en haal uit de pan.
• Doe de wijn in de pan van het vlees en kook in tot de helft. Voeg citroensap toe en kook weer in. Kruid met peper, zout en een laurierblad. Als de saus klaar is het vuur uit zetten en het vlees in de hete saus opwarmen.
• Stoom de spinazie. Knijp goed uit, snij in stukjes. Warm ondertussen wat olijfolie op met een teentje knoflook. Neem de knoflook weg en warm de spinazie op. Kruid met zout

Dolci
Groen fruit met muntpesto

Groen fruit naar keuze (kiwi, appel, druiven, galiameloen)
Takje munt, eetl muntsiroop, limoensap, 75 g suiker, limoensorbet
Voor de pesto, 1bosje munt, 2 eetl olijfolie, 2 eetl geroosterde pijnboompitten, 2 eetl acaciahoning

• Maak het fruit schoon, snij in gepaste vormen en doe in een kom
• Breng een beetje water aan de kook, voeg suiker toe en het takje munt en laat wat inkoken. Voeg muntsiroop toe en laat eventueel nog wat inkoken. Giet over het fruit.
• Maak de pesto op de gebruikelijke wijze in de vijzel of met de staafmixer.
• Verdeel het fruit over de bordjes, schep er een bolletje sorbet op en werk af met de pesto

Radio 2 - Workshop 1001 Nacht
ma 20 jul 2009

Voor radio 2 deden we 6 juli een picknick in Park Spoornoord. Schitterend weer, met overdrijvende buien en iedereen aanwezig heeft kunnen mee eten.

20 juli ontvingen we "de redactie" in ons atelier. We deden de 1001 nacht wandeling en maakten een mezze tafel met de volgende recepten:

Falafal

500 g gedroogde gepelde tuinbonen, 2 grote uien, 4 teentjes knoflook, 2 eetl gemalen komijn, 2 eetl gemalen koriander, 2 koffielepels piment, ½ koffielepel bakpoeder,  bosje gehakte peterselie, bosje gehakte koriander

• Week de bonen enkele uren. Maal ze met de overige ingrediënten in de keukenmachine en zet koud weg.
• Vorm er met behulp van 2 lepels quenelles van en frituur ze.

Fetadip

250 g niet te vette feta, 1 groene Turkse paprika, 2 groene Turkse pepers, sap van 1 citroen, 4 eetl olijfolie, 4 eetl melk, eetl pul biber, peper, peterselie
Groente om te dippen (radijs, wortel, selder,  lente –ui)

• Doe de paprika en pepers onder de grill totdat ze zwart zien. Leg ze even onder plasticfolie en pel ze. Verwijder pitjes.
• Doe feta, paprika, peper, melk, olijfolie en citroensap in de foodprocessor en meng. Breng op smaak met pul biber en gehakte peterselie
• Doe over in een kom en geef er de rauwe groente en brood bij.

Pikante kip
750 g kip, 2 uien, 2 rode paprika’s
Voor de saus. 4 eetl olijfolie, sap van 1 citroen, 2 gedroogde limoenen. 3 teentjes knoflook, 1 koffiel gemalen komijn, 1 koffiel pul biber, ½ koffiel sumac, zout en peper.

• Snij de kip in blokjes. Overgiet ze met olijfolie en citroensap en voeg daaraan fijngewreven knoflook, komijn, pul biber, sumac, zout en peper toe.
• Snij de ui en paprika in grove stukken.
• Neem de kip uit de marinade en bak aan in olie. Voeg uit en paprika toe en bak mee totdat de groente zacht is. Giet er de marinade bij en de gedroogde limoenen en laat even inkoken.

Slada batata halwa
Zoete aardappelsalade

1 grote ui, 500 g zoete aardappelen, schil van 1 ingemaakte citroen, sap van een ½ citroen, , gemberpoeder, komijn en paprikapoeder, vers gehakte peterselie, enkele olijven.

• Schil de aardappelen en snij ze in blokjes. Snipper de ui.
• Zet de ui aan in olijfolie en voeg de specerijen toe. Bak even aan en voeg de aardappelen toe. Overgiet ze met weinig water en doe nog een beetje olijfolie in de pan. Laat zachtjes koken totdat de aardappelen gaar zijn en de saus is ingedikt. Schep er gehakte citroenschil, peterslie en het sap van citroen door, evenals enkele olijven en breng op smaak met peper en zout. Geef lauw.

Hommos
300 g uitgelekte kikkererwten, 1 dl thaina, 3 tenen knoflook, sap van 1 citroen, 5 eetl olijfolie, komijn, zout en peper, 250 g gehakt, 1 teen knoflook, kruidnagel, peper en zout

• Maak de hommos door al de ingrediënten tot het gehakt in de blender te mengen. Voeg, indien de hommos te stijf blijft wat lauw water toe.
• Schep mooi op een schaal en garneer met sumac en gehakte groene kruiden

Orientaalse rijstpudding
Voor 8
1 liter kokosmelk, 125 g rijst, 125 g suiker, vanillestokje, kaneelstokje, 4 peulen groene kardemom, eetlepel rozensiroop

• Was de rijst en laat ze 10 minuten weken in koud water. Giet af en wrijf fijn in de vijzel.
• Breng al roerend de kokosmelk aan de kook, samen met de kardemom, kaneel en vanille.
• Doe er de rijst bij en laat al roerend zachtjes doorkoken totdat de pudding bindt en de rijst gaar is.
• Neem het vanillestokje uit de pudding, schraap het merg eruit en doe terug bij de pudding. Doe de suiker bij de pudding en laat al roerend wegsmelten. Neem het kaneelstokje en de kardemom uit de pudding en doe over in kleine bekertjes.
• Garneer met enkele druppels rozensiroop.

Kinderboekenweek
zo 15 mrt 2009

In het kader van de kinderboekenweek organiseerde Food For Foodies drie kinderworkshop in verschillende leeftijdscategorieën.

De kinderen maakten loempia's en chocoladetaart.

Het werd een heerlijke namiddag.