do 28 aug 2014
De Nederlanders in de groep hadden hun recepten toch liever in het Nederlands, want het klonk zo al "Chinees" genoeg
Tempura van Cha plu met aubergine, garnaal en pikante dressing
Voor 12
12 Cha plubladeren, 1 lange smalle Thaise aubergine, 12 garnalen, 100 g tempuramix, koud water, 10 rode bird eye pepertjes, 6 rode droge garnalen, 50 g gebakken pinda, sap van 2 limoenen, 2 eetl suiker, sap van 2 mandarijnen, 6 eetl vissaus, 3 rode sjalotjes, 12 blaadjes koriander
• Snij de aubergine in plakjes, zet weg in gezouten water, spoel na een kwartiertje af, dep droog en bak aan beide zijden bruin.
• Doe de pepertjes, rode garnalen en pinda’s in de vijzel en stamp tot een pasta. Meng er de sappen en vissaus bij en proef of de balans in orde is.
• Meng de tempuramix met water, dompel de bladeren 1 voor 1 in de mix en friteer in de wok. Laat uitlekken in een vergiet.
• Kook de garnalen in gezouten water, pel, verwijder darmkanaal
• Neem 12 bordjes, leg op elk bord een getempureerd Cha Plu blad, leg daarop een aubergine, een garnaal, een beetje dressing, een flintertje sjalot en een blaadje koriander.
Geng jeut pak bung
Thaise waterkers soep met gefrituurde knoflook
Voor 4
1 l verse kippenbouillon, 1 bosje waterkers, koffielepeltje suiker, 1 rode chilipeper, 1 eetlepel gele bonenpasta, 3 eetlepels sojasaus, 2 tenen knoflook
• Was de waterkers zorgvuldig, laat het blad heel maar hak de steeltjes fijn.
• Pel het knoflook, verwijder het hartje en snij over de lengte in hele dunne plakjes. Frituur onder voortdurend bewegen goudgeel en laat uitlekken op keukenpapier.
• Ontpit het pepertje en snij in ragfijne ringetjes
• Warm de bouillon op, doe er de gehakte steeltjes in en vervolgens het blad van de waterkers. Laat slinken. Voeg, chilipeper, de bonenpasta en sojasaus toe.
• Doe wat kippenvlees van de bouillon in de kommetjes. Overgiet met de bouillon en werk af met knoflook
Relish van kwarteleitjes
12 gekookte kwarteleitjes, 8 thai aubergine, 4 eetlepels vissaus, bosje bieslook,
Voor de pasta
7 gedroogde, geweekte en ontpitte rode chilipepers, 2 koffielepels gehakte galanga, 3 eetl gehakte citroengras, 1 koffiel zeste van de kaffirlimoen, 1 eetl gehakte rode sjalot, 1 koffiel garnalenpasta
• Maak de pasta door de ingrediënten 1 voor 1 in de vijzel te doen en ze tot een pasta te wrijven. Bak de pasta aan in olie tot alle geuren zijn versmolten, breng op smaak met limoensap, vissaus en suiker en blus met wat water. Koel af
• Pel de kwarteleitjes. Snij de rettich in reepjes. Meng de kwarteleitjes met de aubergines en de relish, zet koud weg. Verdeel de rettichreepjes over 3 bordjes en schep de relish in het midden en garneer met fijngesneden Thaise bieslook
Salade van groene mango
Voor 8
1 groene mango, ¼ daikon, 2 tomaten, lange koriander, gewone koriander, Thaise basilicum, 1 sjalot, 16 garnalen, 1 stengel citroengras, 10 cm galanga, eetlepel tamarindepasta.
Voor de dressing:
4 eetlepels vissaus, 2 eetlepels suiker, 1 teen knoflook, ½ koffielepeltje zout, sap van 2 limoenen, 1 rode peper, 1 eetlepel kokosazijn, Voor de topping: 100 g geroosterde pinda
• Breng een 350 ml water aan de kook met de tamarinde, galanga in plakjes, zout en het citroengras. Laat 10 min trekken en kook de garnalen gaar in dit vocht.
• Verwijder sap en pitjes van de tomaat, snij het vruchtvlees in reepjes.
• Snij mango en daikon in julienne.Snij sjalot in reepjes.
• Maak de dressing door het knoflook te pellen en fijn te wrijven in de vijzel, samen met het zout, suiker en de ontpitte peper. Doe er vervolgens de vissaus, limoensap en kokosazijn bij.
• Meng de groentereepjes met de geplukte kruiden en de dressing. Schep op een bananenblad en garneer met de garnalen
Panaeng curry
4 kipfilet, 800 ml kokosmelk, ¼ pakje santen, 1 ½ eetl palmsuiker, 8 eetl vissaus, 9 kaffir lime leaves, 3 rode pepers, zonder zaad, in reepjes, bos Thai Basilicum
Voor de pasta
4 eetl pinda’s, 7 gedroogde pepers, zonder zaad, geweekt, zout, 1 eetl korianderwortel, zeste van 1 kaffirlimoen, 1 ½ eetl gehakte galanga, 1 eetl gehakt lemongrass, 3 eetl gehakte rode sjalotjes, stukje kurkuma, 2 eetl gehakte knoflook, ½ nootmuskaat
• Snij de kip in plakjes, bestrooi met peper en zout, bak kort aan in olie zonder te garen en zet apart.
• Maak de pasta. Bak de pinda’s in olie en laat ze afkoelen. Doe alle kleingesneden ingrediënten voor de pasta in de vijzel, behalve de pinda’s, en stamp fijn. Voeg op het laatst ook de pinda’s toe en stamp fijn
• Smelt de santen en bak hierin 4 eetl van de pasta. Blus met kokosmelk en voeg de kip toe. Breng op smaak met palmsuiker, vissaus, lime leaves, basilicum en rode peper en serveer met jasmijnrijst
Kokos “panna cotta”
750 ml kokosroom, 3 g agar agar, 3 pandanbladeren, 1 steranijs, 150 g suiker, 6 koekjes
• Breng de room aan de kook met 2 pandanbladeren en steranijs. Laat even trekken. Verwijder de kruiden en voeg suiker toe. Klop de agar agar goed door de room tot ze is opgelost. Zeef de pudding. Spoel 10 kommetjes om met koud water. Leg op de bodem een stukje pandan en daarop een half koekje. Verdeel de room over de kommetjes en laat afkoelen.